Beleidsplan 2018-2020

Beleidsplan 2018-2020

Beleidsplan 2018 t/m 2020

Ontstaan Stichting Classic Concerts Zandvoort

Bijzonder is dat de “Stichting Classic Concerts Zandvoort”, dit jaar, 2018, al 18 jaar haar “Kerkplein Concerten” in de Protestantse (voorheen Nederlands Hervormde) kerk aan het Kerkplein organiseert. Het allereerste Millennium concert, de Carmina Burana van Carl Orff op de boulevard van Zandvoort is nog steeds onderwerp van gesprek.

De Stichting Classic Concerts streeft een aantal doelen na in Zandvoort, allen in relatie tot klassieke muziek.

Een van die doelen is het promoten van klassieke muziek in Zandvoort als tegenwicht voor de muziekvormen die in Zandvoort alom vertegenwoordigd zijn. Door de concerten zo laagdrempelig mogelijk en openbaar te houden, probeert de Stichting tegelijk die drempel weg te nemen, voor zowel jongeren als ouderen, die bestaat bij het bezoeken van een klassiek concert.Het openingsconcert in de serie Kerkpleinconcerten werd verzorgd door Louis van Dijk waarbij de Stichting de prachtige vleugel kreeg aangeboden door de Stichting Strandkorrels. Talloze bekende namen zouden in de jaren daarna volgen, waaronder Marco Bakker, Maarten van Koningsberger,  de bekende pianiste Regina Albrink, in samenwerking met de Lions Club violiste Janine Jansen, in samenwerking met Circuit Park Zandvoort de beroemde virtuoos Wibi Soerjadi, Emmy Verhey en vele anderen. Na afloop van deze concerten wordt gecollecteerd voor een fonds waarmee de kostbare restauratie van het bijzondere Knipscheer kerkorgel wordt gefinancierd. Deze restauratie is inmiddels succesvol tot stand gekomen.

Andere hoogtepunten uit het tienjarig bestaan van de Stichting Classic Concerts Zandvoort zijn de “grote” producties zoals: De ‘Mattheus Passion’ en het ‘Weihnachtsoratorium’ van J.S. Bach, De operette ‘Die Fledermauss’ van Johan Strauss en de Messiah van G.F. Händel. Als klap op de vuurpijl verwelkomt de Stichting op 22 november 2009 het Koninklijke koor De Mastreechter Staar uit Limburg. Voor 2010 staat, als grote productie, het Requim van W.A. Mozart op het programma.

 

Internationaal

De Stichting Classic Concerts Zandvoort vindt haar artiesten niet alleen in Nederland. Ook van voorbij ’s lands grenzen komen ze naar Zandvoort om een uitvoering te geven. De afgelopen tien jaar kwamen koren c.q. orkesten uit: Duitsland, Zwitserland, Engeland, België en zelfs uit de Oekraïne.

De enthousiaste bestuursleden, Peter Tromp (voorzitter) en Toos Bergen (secretaris en zij waakt over de penningen) zullen ook het komende jaar alles in het werk stellen om er weer een prachtig muzikaal seizoen van te maken. Dit kan niet zonder de steun van haar belangrijke sponsor de Gemeente Zandvoort Zandvoort.

Maar ook niet zonder de Vrienden en Donateurs en iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage levert. Hartelijk dank daarvoor.

Achttien jaar klassieke muziek in Zandvoort heeft een leegte opgevuld en in een behoefte voorzien!

Doelstelling

Stichting Classic Concerts Zandvoort organiseert, m.u.v. de maanden juli en augustus,

maandelijks een klassiek concert in de Protestantse kerk van Zandvoort. Zij doet dit al sinds 2000.

Doel is om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten nemen van en te genieten van klassieke muziek.

Door de toegangsprijs zo laag mogelijk te houden, kunnen ook mensen met een kleine beurs in de

gelegenheid gesteld worden om van onze kwalitatief hoogwaardige concerten te genieten.

De Stichting Classic Concerts Zandvoort voorziet hiermee al 18 jaar in een behoefte. Het geven van klassieke concerten in de Protestantse kerk van Zandvoort niet alleen voor een zo breed mogelijk publiek maar de stichting

biedt ook een podium voor jonge musici (laureaten Prinses Christina Concours) om daarmee ervaring op te doen.

Daarnaast organiseert de stichting jaarlijks een ‘Grote Productie’. Deze is bedoeld om Zandvoort ook nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

Om bovenstaande te kunnen realiseren krijgt de stichting een structurele subsidie (tot 2020) van de gemeente Zandvoort. Daarnaast is er een groep donateurs en vrienden die de stichting jaarlijks een kleine financiële bijdrage schenken. Diverse bedrijven geven een sponsorbijdrage in de vorm van korting op producten die worden afgenomen die nodig zijn om de concerten te realiseren.

De stichting krijgt tijdens de concerten steun van mensen die op vrijwillige basis meehelpen, zoals koffie schenken, Opruimen stoelen, rondbrengen posters en uitdelen programma’s.

Missie voor de komende jaren

Blijven streven naar kwalitatief hoogstaande concerten voor een lage prijs.

Verdubbeling van het aantal vrienden en donateurs.

Of om met de woorden van een journalist te spreken:…. “Stichting Classic Concerts Zandvoort is niet meer uit het culturele beeld van Zandvoort weg te denken”.

 


Comments are closed.