Grote Productie 2016

Grote Productie 2016

Een fantastisch Misa Criolla en Carmina Burana  

De jaarlijkse grote producties van de stichting Classic Concerts zijn niet meer weg te denken in Zandvoort. Op het programma 2016 stond voor de pauze Misa Criolla van Ariel Ramirez en na de pauze het meesterwerk van Carl Orff, de Carmina Burana. Uitgevoerd door het Groot- en Kleinkoor van the Voice Company onder leiding van dirigent en tevens pianist Robert Bakker.  

Door Nel Kerkman

Misa Criolla

“Het dak zal eraf gaan ” zo beloofde Peter Tromp van de organisatie Classic Concerts. Het is dat de Agatha Kerk goed gebouwd is want anders was dat zeker gebeurd. Het publiek, wat in grote getalen aanwezig was, zat muisstil te wachten op het eerst gedeelte van het concert: de Misa Criolla. Na het welkom van Toos Bergen nam Robert Bakker het woord en legde uit dat de oorspronkelijke versie van de Argentijnse mis zou worden uitgevoerd met als intro vooraf muziek van de Boliviaanse muziekgroep Yatiyaña. Met de traditionele instrumenten en gekleed in kleurrijke kleding werd de toon door deze muzikanten goed neergezet. Vervolgens nam het koor en de tenor Olaf Winants Labree  de plaats in en zette het muzikale spektakel op een geweldige wijze voort.  Wat een explosie aan vrolijke maar ook ingetogen klanken van de Misa Criolla.

Carmina Burana

Na de pauze werd het podium anders ingedeeld. De Boliviaanse muzikanten maakten plaats voor pauken en andere slagwerken. Het 140 koppig koor werd aangevuld met 4 kinderen en de solisten Steven van Gils, tenor, Angelique van Leijenhorst-Westra, sopraan, Florian Just, bas, Laura Trompetter en Maria Martpay voor het slagwerk. Net als bij de Cariolla was de enthousiaste Robert Bakker niet alleen dirigent maar tevens pianist. Ook nu werd de originele versie van Carl Orff gespeeld dus niet begeleid met een groot orkest maar met enkele instrumenten.

Zoals Bakker het al benoemde: “Zandvoort is Carmina minded” en dat klopte want bij diverse stukken werd er zachtjes mee geneuried en gezongen. Ook nu blijkt dat de Carmina een spektakel is om mee te maken, al bij de eerste klanken van de hyme aan Fortuna waar ook het concert mee wordt afgesloten is een herkenning aan de uitvoering in de open lucht in Zandvoort waar de storm destijds een hoofdrol had. Nu waren de solisten en het koor fantastisch: wat een eenheid en wat een inzet van een projectkoor die elkaar nauwelijks zien. Het plezier spat ervan af. De solisten waren niet alleen met zang perfect maar ook hun expressie was, vooral in het gedeelte van de taveerne, subliem. De percussie werd voortreffelijk bespeeld door de beide dames Martpay en Trompetter die hun ‘mannetje’ stonden. Als toegift van het prachtige concert  werd het Baba Yetu (Onze Vader) in het Swahili gezongen. Terecht kregen de muzikanten en zangers na afloop een groot ovationeel en verdiend applaus dat heel lang aanhield. Toos Bergen bedankte de Gemeente Zandvoort, donateurs en de Vrienden voor hun financiële bijdragen en subsidie. Zo kan de organisatie de kwaliteit van de concerten blijven handhaven.


Comments are closed.