HPhO 2017

HPhO 2017

Overweldigend Nieuwjaarsconcert bij Classic Concerts

Traditiegetrouw opent het Heemsteeds Philharmonisch Orkest (HPhO) onder leiding van Dick Verhoef de Kerkpleinconcerten van Stichting Classic Concerts. De Dorpskerk zat bomvol met muziekliefhebbers die geïnteresseerd waren in het aangeboden programma van het Symfonieorkest.  

@Nel Kerkman

Op een koude zondagmiddag gaf Toos Bergen in haar warme welkom aan: “We hebben er allemaal zin in. En fijn dat u allen in grote getalen aanwezig bent, dat is een goede voorbode voor het concertseizoen”. Spreekstalmeester Rien Schraagen nam de microfoon over, hij las een tekst voor uit zijn roman over de dood van P. J. Tsjaikovski en na de pauze over G. Bizet.

Verrassend concert

Het orkest paste maar net op het gedeelte onder de kansel en de voorste bezoekers hadden echt waar voor hun €5,-. Met een heftig begin met Allegro con anima uit de Symfonie nr. 5 in e kl.t., opus 64 van Tsjaikovski werden de luisteraars overspoelt door golven van muziek. De climax van de Symfonie was grandioos alle registers werden in de finale opengetrokken. Na een kopje koffie in de pauze stond het concertstuk van componist Robbert van der Lek, die ook in het publiek aanwezig was, op het programma. Met een hobo d’amore (oebo) bespeelt door Ellen Mertz en door ruimte gebrek een beetje verstopte pianist Jan-Luc en begeleidt met een kleine samenstelling van het orkest, werden de aanwezigen getrakteerd in ‘La Thiérache et l’été’ op een lieflijk en kabbelend muziekstuk. Maar daar kwam al snel verandering toen Carmen van componist Bizet met veel vuur haar entree maakte in de twee suites. Dirigent Dick Verhoef bracht met zijn enthousiasme zijn orkest letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte toen een trompettist voor een solo op de kansel ging staan. Met de zigeunerdans ‘Danse de Bohème’ sloot de 50 musici van het HPhO het bijzondere en verassende concert af. Dirigent Verhoeven, het orkest, schrijver Schraagen en componist Van der Lek kregen een staande ovatie.

Het volgende Kerkpleinconcert beloofd op 19 februari speciaal te worden met pianist en organist Jaap Stork, hij speel en belicht meesterwerken van klassiek tot jazz.


Comments are closed.