Kerstconcert Mastreechter Staar 2017

Kerstconcert Mastreechter Staar 2017

Magistraal kerstconcert Mastreechter Staar

 Het kerstconcert van de stichting Classic Concerts werd dit jaar verzorgd door de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar; het oudste en meest bekende mannenkoor van Nederland, opgericht in 1883 en vanaf 1903 Koninklijk. Het is een concertkoor dat op semiprofessioneel niveau zingt. Het was de jaarlijkse ‘grote productie van de stichting die, zoals te doen gebruikelijk, in de Agathakerk werd georganiseerd.

door Joop van Nes jr.

En de organisatie heeft het geweten ook. Het was het derde concert dat dit wereldberoemde Limburgse koor in Zandvoort verzorgde en nooit was het drukker dan afgelopen zaterdag. De kerk barstte bijkans uit zijn voegen want iedereen wilde dit speciale concert meemaken. Je krijgt namelijk niet zo snel de gelegenheid om dit mannenkoor vlak voor Kerstmis opnieuw te mogen horen zingen. Het was het vierde kerstconcert in 7 dagen van het koor maar daar merkte men niets van; het werd met dezelfde geestdrift gezongen als het eerste concert van de serie.

En wat een kwaliteit! Een zeer divers programma had de nieuwe dirigent, sinds 2016, Frederik Verhooghe samengesteld; voor een ieder wat wils. ‘De Staar’, zoals het koor in de volksmond heet, trad op imposante wijze de kerk binnen. Twee lange rijen kwamen zingend vanuit het voorportaal van de kerk door het middenpad naar het podium. Het eerste programmaonderdeel was majestueus en magistraal en zette direct de toon voor dit grandioze optreden. Het was werkelijk een lust om 95 heren het ‘Gloria’ van Antonio Vivaldi uit volle borst te mogen horen zingen. Alle registers werden opengetrokken.

Bij het ‘Allelja Mnogaleta’ klonk de prachtige bariton van solist Bèr Schellinga voor de eerste keer door de kerk. Het lied, op de wijze van de Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, was eveneens een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van dit schitterende koor; en Schellinga was werkelijk groots. Het laatste ‘nummer’ voor de pauze bleef ook lekker in het gehoor liggen. Het meer dan bekende ‘Hallelujah’ van Georg Friedrich Händel mag op een kerstconcert zeker niet ontbreken. Opnieuw een ‘vorstelijke’ Staar! Het ‘Ave Maria’ van Vladimir Vavilov was een kolfje naar de hand van sopraan Syrinx Jessen. Deze gelouterde zangeres, die tevens een groot fluitiste is, kwam tot grote hoogte en kreeg terecht een daverend applaus na een imposant gezongen stuk.

Het Hallelujah van Leonard Cohen en Jim Clancy is ook zo een nummer dat niet mag ontbreken tijdens een kerstconcert, net als het slot, ‘The Holy City’, dat het ‘normale’ programma afsloot. Natuurlijk moest de ‘Staar’ een toegift geven. Het werden twee stukken waarvan met name het laatste, ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ een onvoorstelbare indruk achter liet. Het leverde een langdurig staande ovatie voor Verhooghe en ‘zijn’ mannen op. Er kwam een einde aan een bijzonder concert dat absoluut voor herhaling vatbaar is.


Comments are closed.