Maart 2016 Stabat Mater

Maart 2016 Stabat Mater

Imponerend kerkpleinconcert van Pergolesi’s Stabat Mater

Op zondag 20 maart had de Stichting Classic Concerts het Holland Kamerorkest en het projectkoor Palmzondag uitgenodigd om de Stabat Mater van componist Pergolesi uit te voeren in de Zandvoortse Protestantse kerk. De belangstelling voor dit bijzonder mooie stuk was groot en iedereen genoot op de Palmzondag van de prachtige uitvoering.

Door Nel Kerkman

Mijn verwachtingen van deze beroemdste Latijnse gebeden uit de Middeleeuwen waren hoog omdat het mijn eerste kennismaking zou zijn met deze uitvoering. Na het welkomstwoord van de enthousiaste Toos Berger declameerde zij het liturgisch gedicht dat al uit 1300 dateert en door vele componisten op muziek werd gezet. Vervolgens nam speciaal voor deze uitvoering het samengesteld koor plaats bestaande uit 13 dames en de twee solisten de sopraan Marjon Strijk en de invalster Helena van Heel voor de zieke alt Dorien Lievers plus het kamerorkest die deel uitmaakt van de Holland Orkest Combinatie en het Holland Symfonie Orkest. De algehele muzikale leiding was in de perfecte handen van dirigent Harry Brasser.  Aan de hand van het programmaboekje kon men het verdriet van Maria bij de kruisdood van Jezus prachtig gezongen door de solisten en het koor  zeer goed volgen.

Na de pauze werd het projectkoor versterkt met 15 heren en de solisten Pieter Hendriks, bas en Peter Gijsbertsen, tenor. De eerste noten van  de cantates BWV 4 en 182 van J.S.Bach gaven mij al direct een kippenvel gevoel, wat een schitterende uitvoering was ook dit gedeelte van het concert. Deze professionele musici gaven de aanwezigen in twee uur tijd een geweldig muzikaal begin voor de aankomende paasweek  waar niet alleen de Matthäus Passion centraal staat maar ook dit concert van Pergolesi beslist niet mag ontbreken. Met een daverend applaus gaf iedereen blijk dat men genoten had. Onder dankzegging kregen de solisten en de dirigent van het CC bestuur Peter Tromp en Toos Bergen een mooi boeket aangeboden. Het volgende concert is zondag 17 april met het Hoorns Byzantijns Mannenkoor.

 


Comments are closed.