Openingsconcert Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Openingsconcert Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Overweldigend openingsconcert bij Classic Concerts

Voor de 10de keer opende het Heemsteeds Philharmonisch Orkest (HPhO) onder leiding van Dick Verhoef de Kerkpleinconcerten in de Protestantse kerk. De tot de nok toe gevulde kerk was laaiend enthousiast van Schuberts ’Tragische’ 4de Symphonie en de zeer bekende 5de van Beethoven.

tekst Nel Kerkman

Om echt goed te genieten van het HPhO is het verstandig om niet vooraan te gaan zitten want wat een muzikaal geweld komt er over je heen. De minstens 50 musici passen net aan in het voorportaal van de kerk. Volgens de verspreidde folder om Vriend van dit fantastische orkest te worden, bestaat HPoH uit amateurs. Dat woord kan het bestuur beter schrappen. Want wat een fantastisch orkest!

Kerkpleinconcert

Het HPhO opende het concert  met de 4de Symphonie van Frans Schubert getiteld ‘Tragische’ en in combinatie met de Symphonie nr. 5 ‘Noodlot’ van Ludwig van Beethoven zou men denken dat het een somber concert is geweest. Niets is minder waar want het  perfecte samenspel tussen de musici en de dirigent uitte zich in een spetterend muzikaal geweld daar was de storm van vorige week niets bij.

 Ook geweldig is het om te zien hoe Dick Verhoef met veel enthousiasme  zijn orkest tot grote hoogte brengt. Vooral zijn lichaamstaal is geweldig, aan zijn beweging en mimiek zie je welke stemming er bedoeld wordt.  De wens van bestuurslid Toos Bergen kwam eindelijk in vervulling met na de pauze de bekende 5e Symphonie van Van Beethoven. De eerste vier noten van zijn Symphonie zijn wereldberoemd geworden en komen in het eerste deel Allegro con brio zeer herkenbaar terug. In de andere delen worden de kabbelende klanken van de violen onderbroken door de blaasinstrumenten en soms nemen de contrabassen en cello’s een klein gedeelte over. In het vierde deel Allegro-Presto komt de storm pas goed los en komen alle instrumenten weer bij elkaar. Maar helaas is het einde inzicht van een overweldigend concert die slechts 5 euro heeft gekost.  Al 18 jaar brengt Classis Concerts klassieke muziek naar Zandvoort en veel muziekliefhebbers genieten ervan. Het programma voor 2018 ziet er weer veel belovend uit, op 18 februari is de Vocal group ‘Harlem Jive’ gecontracteerd.


Comments are closed.