Piano duo Borsboom en Hasegawa

Piano duo Borsboom en Hasegawa

Prachtige klanken pianoduo

Het was zondag genieten van de mooiste klanken die men op een vleugel voort kan brengen. Het pianoduo Tobias Borsboom en Yukiko Hasegawa maakte van het Kerkpleinconcert van de stichting Classic Concerts een waar feest. Ondanks de warmte en het mooie weer, waren er toch nog een redelijk aantal kenners naar dit bijzondere concert gekomen; ze genoten met volle teugen.

door Joop van Nes jr.

Het is niet een alledaags gezicht om twee muzikanten tegelijkertijd op één vleugel te zien spelen, maar de klanken die het voortbrengt zijn werkelijk prachtig. Het pianoduo Yukiko Hasegawa, geboren in Hamamatsu, Japan en Tobias Borsboom voert al jaren quatre-mains repertoire uit. Het duo is verzot op het huiselijke en pretentieloze karakter ervan. Inmiddels hebben ze al verschillende programma’s op hun naam staan, waarbij ze vierhandig piano met pianosolo muziek afwisselen. Borsboom vertelde bij bijna ieder programmaonderdeel tegen welke achtergrond de muziek gecomponeerd is. Hierdoor kregen de luisteraars een verrassend en completer beeld, wat het luisteren zeker leuker maakte.

Ze speelden werken van veelal bekende componisten als Franz Schubert, Johannes Brahms, W.A. Mozart, Maurice Ravel en Gabriel Fauré. Voor de pauze had het duo ook aandacht voor de Noorse componist Christian Sinding, die Borsboom de tweede componist van Noorwegen noemde. Een aantal in intensiteit totaal verschillende stukken leverde dat op. De Hongaarse walsen van Brahms had en heel hoog ‘oh, ja’ gehalte, waarbij men nauwelijks stil kon blijven zitten. Dat Mozarts werken misschien wel de mooiste uit de muziekgeschiedenis zijn, bleek na de pauze. Het Allegro, Andante en Allegretto uit de Sonate in C groot voor quatre-mains, K521, was ‘Genieten’ met een kapitaal. Een meer dan uitstekend duo dat we graag nog eens terug willen zien in de Protestantse kerk.

 


Comments are closed.