Prachtig kerstconcert in de dorpskerk

Prachtig kerstconcert in de dorpskerk


@Nel Kerkman

In de reeks Kerkpleinconcerten van de stichting Classic Concerts stond voor het laatste concert van kalenderjaar 2018 het Alphens Kamerkoor Cantabile, onder leiding van dirigent Simon Stelling, op het programma. Het kamerkoor kreeg ondersteuning van organist Alexander Schippers en fluitiste Sannie de Jongh trad als soliste op.

De uitvoering was een fantastische eerste kennismaking met het kamerkoor. De sfeervol aangeklede kerk verhoogde de kerststemming van het publiek wat in grote getalen naar het kerstconcert was gekomen. De binnenkomst van het kamerkoor was al een verrassing; in processie kwamen de 15 koorleden met kaarsen en zingend ‘Once in royal Davids’s City’ vanaf de achterzijde van de kerk naar voren gelopen. Het begin was indrukwekkend en dat gevoel bleef tot aan het einde van het concert. Wat een fantastisch koor en wat een bevlogen dirigent die, zo bleek later, ook een geweldige pianist was bij het begeleiden van Sannie de Jongh. Met veel emotie speelde zij zeer gedreven haar drie solo’s op de dwarsfluit, een mooie toevoeging aan het concert. Voor de pauze werd het koor fantastisch begeleid door organist Schippers die het oude Knipscheer­orgel weer tot leven bracht.

Dubbelkoor

Het koor nam het publiek mee met Christmas Carols uit diverse landen en bij sommige liederen kon het publiek, op verzoek van dirigent Stelling, staande meezingen. Na de pauze werd het koor gesplitst en zong als dubbelkoor, heel bijzonder, 7 stemmig(!) de drie liederen: ‘Hodie Christus natus est’, ‘Ave Maria’ en ‘Hail gladdening Light’. Het publiek apprecieerde dit schiterende gedeelte ten zeerste en gaf een welverdiend aplaus. Tot slot werd ‘Hark! The herald angels sing’ gezongen met het laatste couplet als samenzang: een mooie finale van een prachtig kerstconcert.

In haar slotwoord wenste Toos Bergen iedereen “het licht van de sterren, liefde van uw naasten en vrede in uw hart”. Classic Concerts zal in 2019 met support van velen doorgaan, het nieuwe programma ziet er veelbelovend uit.


Comments are closed.