Symphonie Orkest Haerlem 2017

Symphonie Orkest Haerlem 2017

Een uitverkochte dorpskerk bij Symphonie Orkest Haerlem

Kwam het door de solist Shin Sihan (viool), het Symphonie Orkest Haerlem of waren het de nieuwe comfortabele stoelen die zorgden voor een uitverkochte Protestantse kerk? In ieder geval genoten de muziekliefhebbers met volle teugen  van een geweldig concert aangeboden door stichting Classis Concerts.

door Nel Kerkman

Het Symphonie Orkest Haerlem is geen onbekende in de Kerkpleinconcerten. Zij staan garant voor kwalitatieve uitvoeringen, dit keer was als gastsolist de getalenteerde violist Shin Sihan uitgenodigd. In het vioolconcert van S. Prokofjev toonde hij zijn vingervaardigheid op zijn 1895 jaar oude viool en samen met het orkest was er een goede balans en interactie. Vooraf gaf  de vaste dirigent Nicolas Devons een goede uitleg over welke klanken en maten in het vioolconcert naar voren zouden komen. Wat een voorrecht om deze geweldige violist in Zandvoort te zien en te horen en terecht kreeg hij een minutenlange staande ovatie. Als dank liet Shin Sihan in zijn toegift horen waarom hij voor zijn ‘fenomenale virtuositeit’ op zijn Bachelor eindexamen een 10 kreeg.

Maar laten we het Symphonie Orkest Haarlem niet vergeten want wat een fantastische ‘Nacht op de kale berg’ van M. Moessorgski zetten zij neer. De vertolking van het heksensabbat waar de heksen, samen met de tovenaars en kwade geesten de langste nacht vierden was indrukwekkend. Met aan het eind van het stuk, het luiden van de kerkklokken aangaven dat er iets gruwelijks gebeurde. Ook in het stuk van R. Schumann ‘Symphonie’ toonde het orkest zijn muzikaliteit met perfect spelende musici onder leiding van een gedreven Nicolas Devons die zijn orkest tot grote hoogte bracht. Het is altijd een feest om in de kerk zo een groot orkest te mogen meemaken voor een bijzonder laag entreebedrag.  Mede door de nieuwe aanwinst van heerlijk zittende stoelen werd het een fantastisch Kerkpleinconcert.

Het volgende concert is op zondag 17 december, met een pianorecital van Daniël Wayenberg en Martin Oei. Een week later is in de Agathakerk de grote productie van Classic Concerts van dit jaar. Dan zal de Mastreechter Staar een kerstconcert verzorgen.


Comments are closed.