Zin in Zandvoort is Zin in Kerkpleinconcerten

Zin in Zandvoort is Zin in Kerkpleinconcerten


Het feest van de bevrijding werd een dag later in de Protestantse kerk nogmaals dunnetjes over gedaan. Op uitnodiging van stichting Classic Concerts gaf het Engelse orkest The Ealing Symphony Orchestra uit West-Londen zondag 6 mei een grandioos Bevrijdingsdagconcert.

The Ealing Symphony Orchestra bestaat uit meer dan 50 amateurs die zeker niet onder doen voor professionals. Met veel enthousiasme verrasten de musici de Kerkpleinbezoekers met hun muziekkeuze van filmmuziek tot en met een onbekend en bijzonder moeilijk muziekstuk: de Pastorale van de Nederlandse componiste Dina Appeldoorn. Perfecte muziekkeus.

Het eerste muziekstuk met een mars van componist W. Alwyn viel al direct in goede aarde en ook bij de muziek ‘Suffolk Suite’ gecomponeerd door Alwyns vrouw D. Garwithen had men de neiging om met de voet mee te tappen.

De violist Peter Nall toonde in het vioolconcert van Mendelssohn hoe razendsnel hij zijn snaren van de viool beheerst. Samen met alleen de strijkers van het orkest en deharp klonk het goddelijk. Een van de uitschieters die zeker niet mocht ontbreken bij een Bevrijdingsdagconcert was van de Engelse componist Elgar met Pomp & Circumstance March no.1, bij de toehoorders beter bekend als “Land of Hope and Glory”, wat toen tot steun was voor de Engelse manschappen in de Eerste Wereldoorlog. Zowel voor als na de pauze bleef het enthousiasme bij de musici én bij de toehoorders optimaal. Mede dankzij de gepassioneerde inbreng van dirigent John Gibbons die zijn orkest tot grote hoogte bracht. Tevens bleek Gibbons over een grote dosis humor te beschikken bij zijn toelichting over het gekozen repertoire.

Tot slot gaf Gibbons aan organisator Classic Concerts Toos Bergen een kleine hint dat hij en zijn orkest volgend jaar nogmaals in de dorpskerk willen optreden. Het publiek kon daarmee instemmen en gaf het fantastische orkest een ovationeel applaus en kreeg als dank nog een toegift. Tot volgend jaar


Comments are closed.