Cello en pianoconcert

Cello en pianoconcert

Cello en pianoconcert

Wanneer

18 februari 2024    
15:00 - 17:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

 Jobine Siekman en Ellyne Wieringa

Jobine Siekman

is als getalenteerde celliste een veelgevraagd solist en kamermusicus in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze won zowel solistische prijzen (Nationaal Cello Concours van de Cellobiennale Amsterdam 2016) als in diverse ensembles zoals het Alkyona Quartet, Delphine Trio en het Chloé Trio.

Het BBC Music Magazine publiceerde in december 2020 een interview met Jobine als ‘Rising Star’. Ze won in 2019 de Mills Williams Junior Fellowship aan de Royal College of Music in Londen. Daar behaalde ze al eerder een Bachelors of Music diploma met docent Melissa Phelps, rondde haar Master of Performance studie af bij Richard Lester als Irene Hanson scholar. Voorafgaand aan haar Bachelor had ze les bij Harro Ruijsenaars, Lucia Swarts & Dmitri Ferschtman.

In 2016 ontving ze de Anna Shuttleworth prijs voor haar vertolking van Bach in het Cello Concours van de Royal College of Music en werd daarna uitgenodigd om de tweede Bach Suite in het RCM Showcase concert in Wigmore Hall te spelen. Ze was meerdere malen live te horen op Radio 4 en BBC Radio 3 en verscheen op TV bij Podium Witteman als ‘Jonge Held’. In 2019 maakte ze haar debuut als solist met het Simon Bolivar Orkest in het celloconcert van Schumann gedirigeerd door Jesus Uzcategui. De celloconcerten van Haydn, Saint-Saëns en Shostakovich voerde zij ook uit als solist met orkest. Tijdens de pandemie bleef Jobine actief als uitvoerend musicus: zo nam ze voor de serie ‘In Focus’ een video op in samenwerking met de RCM Londen waarin ze Bach en moderne opdrachtcomposities vertolkte op de beroemde Amati-cellopiccolo. Vorig jaar bracht ze samen met pianist Matthew Lam haar opname uit van ‘Le Grand Tango’ van Piazzolla op alle streaming platforms, opgenomen in Abbey Road Studios in 2021. Dit seizoen speelt ze de gehele cyclus van Bach Suites in haar eigen nieuwe serie ‘Helemaal (gek op) Bach’ in Groningen.

Ellyne Wieringa

Al op vroege leeftijd kwam ik in aanraking met muziek. Als verlegen 4-jarig meisje deed ik het liefst wat mijn grote zus deed. Zij zat op vioolles, dus begon ik ook met vioolspelen. Alhoewel de viool natuurlijk een prachtig instrument is kwam ik tijdens het spelen op een huiskamerconcertje erachter dat het instrument dat mij begeleidde eigenlijk nóg veel mooier is. Gegrepen door de klanken, harmonieën en lagen in de muziek kon ik mijn aandacht maar op één doel vestigen: pianospelen. Ik heb het geluk gehad dat ik al vanaf jonge leeftijd begeleid werd door serieuze docenten en op beide instrumenten van een veelzijdige, muzikale opleiding genoot in Rotterdam, beginnend op het Hellendaal Muziekinstituut. Ik raakte verknocht aan de stad en de creatieve en dynamische sfeer op het Rotterdamse conservatorium en mocht piano gaan studeren op Codarts. Als student heb ik veel verschillende en mooie ervaringen mogen opdoen met het spelen van kamermuziek en het soleren met orkest. Het heeft me doen laten ervaren dat communicatie middels muziek en het samenkomen van klank en spel zich tot een magische samensmelting verheft.

Programma

Gaspar Cassadó (1897-1966) –  Requiebros (1934)
Julius Röntgen (1855-1932) - Romance in g klein, op. 32 (1904)
Johann Sebastian Bach (1685-1750) - uit Suite voor Cello Solo in G groot, BWV 1007
i. Prelude
ii. Allemande
iii. Courante
iv. Sarabande
v. Menuet I & II
iv. Gigue
Trad. Arr. Pablo Casals (1876-1973)  - El Cant dels Ocells
Enrique Granados (1867-1916) -  Uit 12 Danzas Españolas, op. 37
Nr. 5 Andaluza
pauze
Julius Röntgen (1855-1932) - Cello Sonate nr. 5 in b klein, op. 56 (1907)
i. Moderato
ii. Allegro con moto
iii. Poco andante, teneramente
iv. Molto passionato e vivace – Lento
Enrique Granados, arr. G Cassado (1867-1916) - Uit Opera ‘Goyescas’(1913):
Intermezzo
Johann Sebastian Bach, arr. A. Siloti, rev. by P. Casals (1685-1750) - Jesu meine Freude
David Popper (1843-1913) - Spanish Dance ‘Vito’, op. 54
Let OP!! kaarten kunnen tot één dag voor het concert via de website besteld worden. Op de dag van het concert zijn de kaarten alleen te koop aan de zaal.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.