Kathedrale Koor Totaal

Kathedrale Koor Totaal

Kathedrale Koor

Alle deelkoren van het Muziekinstituut vormen samen het Kathedrale Koor en is ruim 100 personen groot. Het Kathedrale Koor zingt gemiddeld een keer per maand en met de grote feesten als Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Ook bij belangrijke bisdomvieringen en grote concerten wordt dit koor in volle omvang ingezet. Het repertoir van dit koor is breed en eeuwen van kerkmuziek zijn er in vertegenwoordigd. Vooral grote werken met orgel worden graag ten gehore gebracht, zoals missen van Vierne en Widor, werken van Andriessen en Strategier en uiteraard van Jan Valkestijn die Magister Cantus van het Muziekinstituut is geweest en veel werken voor het Kathedrale Koor heeft
gecomponeerd.

 

Bavocantorij

Dit uit ruim 35 leden bestaande koor is geselecteerd uit de senioren meisjes en mannen van het Kathedrale Koor. Zij zingen regelmatig binnen en buiten de Kathedraal. Zo begeleiden zij de Bisschop bij vieringen in het land (Nationaal Militair Requiem) of verzorgen op uitnodiging concerten en evensongs. Dit koor streeft er naar op een zo hoog mogelijk niveau te zingen en slagen daar ook in gelet op complimenten van bijvoorbeeld de dirigent van het beroemde St. Johns College Choir, waar zij in december 2009 een kerstconcert mee hebben verzorgd. In de herfst van ieder jaar gaat de Bavocantorij het liefst op tournee naar Engeland en zijn graag geziene gasten in o.a. Cambridge, Peterborough, Ely en Lincoln. Het repertoire van dit koor is breed en indrukwekkend. Hoogtepunt is ieder jaar de verzorging van het Festival of Nine Lessons and Carols op 23 december in de Kathedraal. Een voller kerk weet dan telkens weer te genieten van prachtige carols. Maar ook de Lamentations die ieder jaar door het koor gezongen worden op Goede vrijdag weet de muzikale fijnproever te waarderen.

 

 

 

Mannenkoor

Het Muziekinstituut is trots op haar goede mannenkoor, bestaande uit doorgestroomde leden van de Koorschool. Naast hun grote kunde op het gebied van het gregoriaans, zingen de mannen ook met enige regelmaat meerstemmige werken van de Klerk, de Victoria en Mundy. Zij verzorgen met enige regelmaat de Hoogmis in de Kathedraal.

 

Jongenskoor

De 25 jongens die deel uitmaken van het Muziekinstituut zingen ook regelmatig zelfstandig tijdens de Hoogmis in de Kathedraal. Zij vertegenwoordigen de typische jongenssound die gekenmerkt wordt door een hoge mate van zuiverheid. Zij zingen één- of meerstemmige werken die heel geschikt zijn voor jongensstemmen, zoals de Christ Church Mass van Archer, maar ook intieme motetten van bijvoorbeeld Stanford, Ridout of Holman.

 

 

Meisjescantorij

De Meisjescantorij bestaat uit alle meisjes die hun onderwijs genieten op de Koorschool en de eerstejaars seniorenmeisjes. Zij zingen regelmatig in de Kathedraal en laten hun vocale kunde los op werken van Fauré (Messe Basse), maar ook indrukwekkende motetten van Mendelssohn en Frank, speciaal geschikt om één of meerstemmig uit te voeren. Deze flinke groep meisjes heeft een eigen geluid ontwikkeld en vult met gemak de grote Kathedraal.

 

 

Capella Puellarum

Deze groep van ongeveer 12 geselecteerde senioren meisjes zien het als een uitdaging om ingewikkelde, maar mooie werken te zingen van o.a. Britten, Boyce en Barratt. De meisjes die aan de Capella verbonden zijn hebben al een flinke staat van dienst binnen het Muziekinstituut en kunnen de wat ingewikkelder werken dus heel goed aan. Naast het regelmatig verzorgen van de Hoogmis in de Kathedraal, zingt de Capella ook op uitnodiging bij meer profane gelegenheden, zoals concerten e.d. Naast liturgisch repertoire heeft deze groep ook het nodige profane werk te bieden, zoals o.a. een bewerking van het bekende Hallelujah van Leonard Cohen waar Lisa Lois de X Factor mee gewonnen heeft.

 

 

Schoolkoor
Het Schoolkoor bestaat uit alle kinderen uit de groepen vijf t/m acht van de Koorschool. Zij worden ingezet voor kleine concerten met een profaan karakter. Zo zingen zij jaarlijks tijdens het Korenlint op de Open Monumentendag in Haarlem, maar verzorgen ook kerstconcerten.