Mastreechter Staar

Mastreechter Staar

Zaterdag 21 december 2019

Magistraal kerstconcert Mastreechter Staar

 Het kerstconcert van de stichting Classic Concerts werd dit jaar verzorgd door de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar; het oudste en meest bekende mannenkoor van Nederland, opgericht in 1883 en vanaf 1903 Koninklijk. Het is een concertkoor dat op semiprofessioneel niveau zingt. Het was de jaarlijkse ‘grote productie van de stichting die, zoals te doen gebruikelijk, in de Agathakerk werd georganiseerd.

door Joop van Nes jr.

En de organisatie heeft het geweten ook. Het was het vierde concert dat dit wereldberoemde Limburgse koor in Zandvoort verzorgde en nooit was het drukker dan afgelopen zaterdag. De kerk barstte bijkans uit zijn voegen want iedereen wilde dit speciale concert meemaken. Je krijgt namelijk niet zo snel de gelegenheid om dit mannenkoor vlak voor Kerstmis opnieuw te mogen horen zingen. Het was het derde kerstconcert in 7 dagen van het koor maar daar merkte men niets van; het werd met dezelfde geestdrift gezongen als het eerste concert van de serie.

https://youtu.be/g1fVJsoSlX4

En wat een kwaliteit! Een zeer divers programma had de dirigent Frederik Verhooghe samengesteld; voor een ieder wat wils. ‘De Staar’, zoals het koor in de volksmond heet, trad op imposante wijze de kerk binnen. Twee lange rijen kwamen zingend vanuit het voorportaal van de kerk door het middenpad naar het podium, voorafgegaan door een vaandeldrager met het vaandel van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar.

Het eerste programmaonderdeel tot de pauze was fenomenaal, en zette direct de toon voor dit grandioze optreden. Het was werkelijk een lust om bijna 100 heren uit volle borst te mogen horen zingen. Alle registers werden opengetrokken. Ook de solisten lieten ‘van zich horen’. Bas-bariton Bèr Schellings was een lust voor het oor, net als de jonge Maastrichtse sopraan Bibi Ortjens (23). De Italiaanse tenor Fabio Verga, tevens lid van het koor, voelden zich als een vis in het water en kreeg van de dirigent de gelegenheid om zijn kwaliteiten tijdens een groot concert te laten horen. Pianist Michiel Ballhaus speelde fabuleus. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe de ‘Staar’ zonder hem op zou kunnen treden.

Na de pauze onder andere het ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen. Dat is zo een nummer dat niet mag ontbreken tijdens een kerstconcert, net als het slot, ‘The Holy City’, dat het ‘normale’ programma afsloot. Het Credo van de Russische componist Gretchaniff, de traditie van de Byzantijnse liturgie. Was een klofje naar de hand van Scheliings: indrukwekkend. Natuurlijk moest de ‘Staar’ een toegift geven. Het werden twee stukken waarvan met name het laatste, ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ een onvoorstelbare indruk achter liet. Het leverde een langdurig staande ovatie voor Verhooghe en ‘zijn’ mannen op en kwam er een einde aan een bijzonder concert dat een traditie moet worden, als het dat al niet is!

Voor meer informatie: Toos Bergen 06 518 538 14 of

info@classicconcerts.nl