Mattheus Passion 2004

Mattheus Passion 2004

Door Joop van Nes jr.

Mattheus Passion 28 maart 2004

Afgelopen zondag, 28 maart, stond er een zeer opmerkelijk onderdeel van Zandvoort 700 op de agenda. In de Agatha kerk aan de Grote Krocht, werd een uitvoering van het meesterwerk van Johann Sebastian Bach, de Mattheus Passion ten gehore gebracht. Dit concert, georganiseerd door de Stichting Classic Concerts Zandvoort, dat ook de bekende Kerkpleinconcerten organiseert, stond onder leiding van dirigent Harry Brasser.

In een behoorlijk gevulde Agatha kerk leidde hij het Barokorkest Florilegium Musicum, het koor van de Christelijke Oratoriumvereniging Haarlem en het koor van het meisjes Cantorij Muziekinstituut St. Bavo.

De Mattheus Passion is het verhaal volgens het Evangelie van de apostel Mattheus. Hierin legde hij het leven, het lijden en het sterven van Jezus vast. Bach heeft daar in de trend van zijn tijd ( hij leefde van 1685 – 1750 ), een prachtig meesterwerk van gemaakt dat ieder jaar opnieuw duizenden mensen over de hele wereld, in de periode rond Pasen, naar de concertzalen trekt. Peter Tromp en Toos Bergen, van Stichting Classic Concerts Zandvoort, vonden in Zandvoort 700 aanleiding om deze Passiemuziek naar Zandvoort te brengen.