Messiah van Handel

Messiah van Handel

Fabelachtige Messiah in Agathakerk

Superlatieven komen te kort als men de uitvoering van de Messiah, afgelopen vrijdagavond, zou moeten beschrijven. Een fabelachtige mooie uitvoering van een van de meesterwerken van Georg Friedrich Händel in de prachtige Agathakerk. Bijna 300 liefhebbers hebben 2,5 uur genoten van schitterende muziek op zeer hoog niveau, gebracht door het Gelders-Utrechts Cantatekoor en -orkest onder leiding van Harry Brasser en met medewerking van vier solisten.

door Joop van Nes jr.

De schitterend verbouwde Agathakerk was het decor voor dit oratorium dat niet alleen tijdens de kerstperiode maar, met name in de Angelsaksische landen, ook vlak voor Pasen uitgevoerd wordt. Het oratorium bestaat uit een aantal losse teksten uit het Oude en Nieuwe Testament en het libretto is van de hand van Charles Jennens. Hiermee verschilt het werk van wat doorgaans van onder een oratorium wordt verstaan (een omvangrijk vocaal werk, veelal met een geestelijke of wereldlijke inhoud, waarbij meestal een verteller de drager van de handeling wordt). In de Messiah wordt dan ook geen ‘plot’ verteld.

Ovatie

De vier solisten, Caroline Stam (sopraan), Martine Straesser (alt), Jan van Elsacker (tenor) en Frans Fiselier (bas/bariton) kwamen vrijdag subliem uit de verf. Prachtige aria’s en stukken in samenwerking met een onvoorstelbaar goed koor, zorgden bij velen voor kippenvel. Vooral Fiselier, zonder zijn collega’s te kort te doen, zorgde met zijn warme stem en techniek voor een topprestatie. Hoogtepunt van het concert werd het imponerende koorwerk ‘Halleluja’, waaruit bleek dat met name de sopranen zeer sterk en toonvast waren. Terecht, maar aan de andere kant ook erg ongebruikelijk, werd door het publiek na dit stuk een daverend applaus ingezet onder het scanderen van “bravo, bravo”. Toen na het ‘optrekken van de stofwolken’ het publiek een staande ovatie bracht, straalde dirigent Brasser van oor tot oor. Zijn orkest en koor hadden, in samenwerking met vier excellente solisten, in Zandvoort weer (na het Weihnachtsoratorium van 2005) van zich laten spreken.

Blij

Voorzitter van de stichting Classic Concerts, Peter Tromp, was een blij man toen hij na afloop bekend maakte dat er, ondanks de wat tegenvallende voorverkoop, toch nog een groot aantal mensen naar de ‘grote productie’ in 2008 van zijn stichting waren gekomen. “We hebben vanavond aan de deur nog een groot aantal extra kaarten kunnen verkopen. Hierdoor was de kerk goed gevuld (dat is wel eens anders geweest, red.) en hebben ze er geen spijt van gekregen. Wat een schitterend concert was dit”, glunderde hij.

Volgend jaar

De zaterdag ervoor maakt bestuurslid Johan Beerepoot bekend dat de ‘grote productie’ in 2009 een optreden van het wereldberoemde koor de Mastreechter Staar zal zijn. Noteert u alvast in uw agenda: 22 november 2009 in de Agathakerk, aanvang 15.00 uur (kerk open om 14.30 uur). Entree € 20. Het eerstkomend concert is op 21 december en wel het kerstconcert van Classic Concerts met het bekende koor De Blitstars in de Protestantse kerk.