Misa Creolla en Carmina Burana

Misa Creolla en Carmina Burana

22-12-2012 Prachtige Carmina Burana in Agathakerk

De jaarlijkse grote productie van de stichting Classic Concerts hield voor dit jaar drie stukken in. Voor de pauze de Misa Criola en Navida Nuestra van Ariel Ramirez en na de pauze het meesterwerk van Carl Orff, de Carmina Burana met recht en letterlijk het klapstuk van de dag.

door Joop van Nes jr.

Uitvoerenden waren het koor van de Christelijke Oratoriumvereniging van Haarlem dat begeleid werd door het beste begeleidingsorkest van Nederland, Sinfonia. Een geweldige prestatie heeft dirigent Harry Brasser neergezet. Het koor was geweldig en het orkest zelfs subliem. Wat een gevoel voor timing van beide partijen, werkelijk om van de genieten. De beide solisten aan de vleugels konden terugkijken op een zeer geslaagd concert. Ook de sopraan Nienke Otten, wat een bereik heeft zij, en bas Pieter Hendriks, met een schitterende warme stem, konden oprecht spreken van een topprestatie. Wat minder kwam tenor Marten Smeding uit de verf. Vooral bij de Misa Creola kwam hij regelmatig volume te kort om zijn partij op te laten vallen.

De Carmina Burana blijft een prachtig verhaal apart. Veel Zandvoorters zullen zich de openlucht uitvoering van een aantal jaren geleden nog goed herinneren. Nu stond er een koor en een orkest van naam en faam die er mochten zijn. Het soms bombastische maar ook vaak opvallend rustige en tedere meesterwerk van Orff kwam geweldig uit de verf. Terecht kregen de muzikanten na afloop een groot ovationeel applaus dat heel lang aanhield.

Opvallend was het dat de kerk, die uitermate geschikt is als concertzaal, niet helemaal vol was. Slechts een kleine 300 kaarten waren er verkocht en dat is, gezien de prijs (hetzelfde concert was in Haarlem € 8 duurder) en de kwaliteit van het gebodene veel te weinig. “Ik ben ook niet tevreden over de opkomst. Veel Zandvoorters hebben echt wat gemist. Zelfs het gemeentebestuur schitterde door afwezigheid en dat is spijtig”, aldus Peter Tromp, de voorzitter van de stichting Classic Concerts. Uw recensent echter heeft met volle teugen genoten van dit bijzondere concert.