Weihnachts Oratorium

Weihnachts Oratorium

Prachtige uitvoering van een van de meesterwerken van Johann Sebastians Bach Het Weihnachtsoratorium BWV 248

©De Zandvoortse Courant 15 december 2005

door Joop van Nes jr

Schitterend Weihnachtsoratorium van J.S. Bach

Zondag trad het Gelders-Utrechts Cantatekoor (GUC), ondersteund door haar orkest, onder leiding van Harry Brasser, op in de Agathakerk aan de Grote Krocht. Op het programma stond het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Een concert dat door Classic Concerts was georganiseerd als klapstuk van het jaar. Dat werd het ook!

Het Weihnachtsoratorium is te groot om in zijn geheel te worden opgevoerd. Het was ook in eerste instantie niet de bedoeling van Bach om dat te doen. Het zijn een zestal cantates (zangstukken bestaande uit aria’s, recitatieven, koren en koralen) dat geschreven werd voor de periode direct voor, tijdens en na de kerstdagen, de jaarwisseling tot aan Driekoningen aan toe. Opgevoerd werden de cantates 1 tot en met 4 en het openingskoor van de vijfde cantate. Het werd een schitterend concert dat de toehoorders terecht met een staande ovatie beloonden. Een prachtige tenor reciteerde als ‘evangelist’ het evangelie van Lucas, met als hoogtepunt de tenoraria; ‘Ich will nur dir zu Ehren leben’.

Niet alleen de solisten maar ook het orkest en met name het koor schitterden in de Agathkerk. Voor ‘kippenvel’ zorgde deze middag het ‘slotkoor’ van het concert, normaal gesproken het openingskoor van de vijfde cantate. Een sublieme prestatie van het GUC waar ook nog twee Zandvoorters in mochten meezingen: Carla Hoekema en Sjaak versteege waren door dirigent Harry brasser uitgenodigd om mee te zingen, een uitnodiging die onze plaatsgenoten maar wat graag aanvaarden.

Jammer was dat de kerk slechts gedeeltelijk gevuld was. Eren concert van deze grote verdient een volle zaal en de orkestleden waren dan ook verrast dat er niet meer mensen op dit concert afgekomen waren. Het is nog de vraag of Classic Concerts in de toekomst nogmaals zo een grote productie kan organiseren. Laten we hopen van wel, want zoveel cultuur van hoog niveau krijgen we al niet voorgeschoteld en als dat dan voor slechts € 20,00 kan worden aangeboden, moeten we dat met beide handen aangrijpen!

 

©De Zandvoorter

door Dick ter Heijden

Indrukwekkende uitvoering van het Weihnachtsoratorium

Afgelopen zondag was in de Agathakerk aan de Grote Krocht de uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach (1685-1750) te bewonderen. Uitgevoerd werden de cantate I t/m IV en het openingskoor van deel V. het Gelders-Utrechts Cantate-koor, het Gelders-Utrechts Cantate-orkest en de solisten Heleen Koele-sopraan, Magareth Beunders-alt, Jan van Elsacker-tenor, Martijn Sanders-bas, verleenden daaraan hun medewerking. Met Elly Meijer-orgel en onder leiding van dirigent Harry Brasser werd een indrukwekkende uitvoering gegeven. Een compliment voor Classic Concerts Zandvoort die de totale organisatie verzorgde voor een redelijk gevulde kerk.