Jubileumconcert 10 jaar ClassicConcerts

Jubileumconcert 10 jaar ClassicConcerts

Super sterren bij super concert

 

Afgelopen zondag vierde de stichting Classic Concerts haar tweede lustrum met een jubileumconcert in de Protestantse kerk, en ze hebben het geweten ook. Ver voor aanvang stond er al een rij mensen tot dik op het Kerkplein, en wel vier tot vijf rotten dik! De kerk was dan ook zo goed als stampvol, slechts een handjevol gereserveerde plaatsen bleven leeg.

door Joop van Nes jr.

En wat een sterren hadden Peter Tromp en zijn bestuur gecontracteerd. Niemand minder dan de wereldster Emmy Verheij en haar ensemble Camerata Antonio Lucio waren naar Zandvoort gekomen om het feest groots luister bij te zetten. In hun kielzog kwam ook Joep van Beijnum mee, een protegé van de grote Verheij. En over hem wil het even met u hebben. Deze jongeman, want hij is iets meer dan 5 turven hoog en pas dertien jaar, is een werkelijk aanstormend talent voor de wereldbühne. Hij was net iets groter dan een viool toen hij al les kreeg, namelijk vijf jaar, en in die tussentijd heeft hij het een en ander van zich laten horen. Vooral tijdens het Prinses Christina Concours 2010 waren de juryleden bijna lyrisch van hem en hij won dan ook de regionale finale in Rotterdam en de landelijke daarna. Hij krijgt les van Julia Veerling in Amsterdam en tegenwoordig ook van Jeroen de Groot. En waar blijft Emmy Verheij dan? Welnu daar volgt hij ‘simpelweg’ een Masterclass maar ook de grote meester van Nederland Herman Krebbers heeft zich ook al met hem bemoeid. Naast zijn muziekarbeid houdt hij ook nog eens van sport en van tekenen en volgt hij zijn schoollessen aan het Minkema College in Woerden.

Deze grote kleine man liet in het Largo van Antonio Veracini zien wat hij in zij mars heeft en dat is zeker niet gering. Een moeilijk stuk dat hij zonder bladmuziek met verve bracht en dat toehoorders na afloop met een daverend applaus honoreerden. Van Beijnum werd zelfs terug op het podium geroepen. Daarvoor had Emmy Verheij al getoond dat zij nog steeds van wereldklasse is. Een prachtige Sonate in G gr.t. van Johann Sebastian Bach werd met bijna speels gemak gebracht met uitzonderlijke begeleiding van de cellist Douw Fonda en Aart Bergwerff op het klavecimbel. Na de schitterend prestatie van Van Beijnum, speelden de beide tovenaars van de viool het zeer mooie Concert voor 2 violen, eveneens van Bach. Het samenspel van Verheij en Van Beijnum kwam tot grote hoogte, waarbij de eerste via oogcontact de ster in wording aanmoedigde. Zij klapte dan ook om het hardst en vol trots toen het stuk ten einde was.

 

Na de pauze een van de mooiste stukken die in de Barok geschreven zijn: de Vier Jaargetijden van de Italiaanse priester/componist Antonio Vivaldi en natuurlijk, hoe kan het ook anders, kwamen de soli van Emmy Verheij. Een ademloos luisterend Zandvoorts publiek werd helemaal in vervoering gebracht met het schitterende spel van de ‘Grande Dame’, die perfect ondersteund werd door haar ensemble. Een concert van zeer hoog niveau, dit jubileumconcert van Classic Concerts. Na afloop werd iedereen nog getrakteerd op een hapje en een drankje en nu maar hopen dat de wens van Toos Bergen, voorafgaande aan het concert, werkelijkheid wordt. Zij wenste, als verjaardagcadeautje voor de stichting, minimaal een verdubbeling van de Vrienden en donateurs van de stichting Classic Concerts. Meldt u zich ook aan, ze hebben het hard nodig. Meer hierover vindt u op www.classicconcerts.nl. Ik zeg: Doen!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *