Julie en Andreas

Julie en Andreas

Noors ‘Neoklassiek’ in Kerkpleinconcert

@Roos Strating

Zondagmiddag 19 juni organiseerde de Stichting Classic Concerts het langverwachte concert met optreden van Andreas en Julie Rokseth. Een uniek duet tussen bandoneon en harp door deze broer en zus uit noordelijke atmosferen.

Na enig uitstel door de pandemie de laatste twee jaar kon het concert van Julie en Andreas Rokseth afgelopen zondag dan toch eindelijk plaatsvinden in de Protestantse kerk.
Na een korte inleiding door Piet Heijn van Mechelen, voorzitter van de stichting, kon het publiek genieten van een aantal zeer knappe muzikale arrangementen, geschreven door het Noorse duo zelf. De akoestiek en sfeer in de kerk leenden zich uitstekend voor de subtiele maar tevens afwisselend uitbundige klanken die ten gehore werden gebracht.

Geïnspireerd op de tragische geschiedenis van een familie op een vuurtoren eiland in Noorwegen, speelt de zee een zeer belangrijke rol in het muzikale verhaal dat broer en zus vertellen. De schoonheid maar ook onvoorspelbaarheid van de zee lopen als rode draad door hun muziek en dit zorgt ervoor dat de melodieën afwisselend melancholiek en vrolijk, ritmisch en syncopisch zijn; een magnifiek en subtiel samenspel van bandoneon en harp waarbij de spreekwoordelijke gevoelige snaar wordt geraakt.

Andreas vertelde bij sommige stukken een klein gedicht en Julie gaf hier en daar een korte toelichting waarbij zij de tragiek van hun familiegeschiedenis even belichtten en het verhaal van hun grootouders naar voren brachten. Grootvader raakte op jonge leeftijd verloren op zee en zijn vrouw moest haar leven alleen voortzetten, zonder tijd of gelegenheid voor rouw. Toch heeft ook zij naderhand haar levensvreugde teruggekregen, wat op sublieme wijze ‘verwoord’ werd in hun laatste voordracht.

Andreas en Julie Rockseth hebben zich sinds zijn cum laude afstuderen in Rotterdam opgewerkt tot muzikaal duo met internationale allure en er is inmiddels een albumreeks verschenen genaamd ENE. Een deel daarvan werd te koop aangeboden tijdens het concert, maar dit is tevens online verkrijgbaar. Het publiek gaf het Scandinavische duo na afloop een welverdiende staande ovatie, waarna Andreas en Julie zich moesten spoeden naar een volgend concert in Keulen nog diezelfde avond.

Naar mijn (bescheiden) mening heeft Classic Concerts wederom een zeer geslaagd concert georganiseerd en ik hoop oprecht dat er nog velen zullen volgen, zonder de beperkingen van de afgelopen jaren. Wellicht heeft de stichting zelfs een nieuwe trend gezet: klassieke concerten in een eigentijds en jong(er) jasje. Laten we hopen dat jong en oud zich bij het volgende concert in september laat zien. Ik kijk er naar uit!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *