Koninklijk kerstconcert door Mastreechter Staar

Koninklijk kerstconcert door Mastreechter Staar

@Roos Strating

Van wereldstad Maastricht naar werelddorp Zandvoort; het meesterlijke mannenkoor uit Limburg gaf afgelopen zondagmiddag een geweldig concert in de Agatha kerk, wederom georganiseerd en mogelijk gemaakt door de Stichting Classic Concerts. De ‘Ster van Maastricht’ scheen afgelopen zondagmiddag wederom in het Noord-Hollandse Zandvoort, en hóe! Het mannenkoor uit Limburg zette in tweeënhalf uur tijd een vorstelijk programma neer en kon daarbij op een warm onthaal rekenen van het toegestroomde publiek. Het koor deed op statige wijze intrede in de kerk, onder begeleiding van de getalenteerde koorpianist Michiel Ballhaus. Met het ‘Conquest of Paradise’ van Vangelis werd het publiek in de kerk ‘overwonnen’ en dat was slechts het begin van een geweldige muzikale middag.

Piet-Heijn van Mechelen opende als voorzitter van Stichting Classic Concerts het concert en gaf tijdens zijn welkomstwoord tevens welverdiende aandacht aan het afscheid van Toos Bergen en Peter Tromp, die beiden na twintig jaar enorme inzet voor de stichting hun stokjes hebben overgedragen aan de andere bestuursleden. Vooral dankzij deze mooie mensen is klassieke muziek naar Zandvoort gekomen én gebleven. Daar mogen we hen en Classic Concerts ontzettend dankbaar voor zijn!

Uiteraard ook dank aan de aanwezige burgemeester Moolenburgh en wethouder Bluijs voor hun bijdrage in het faciliteren van deze geweldige middag.

Hans Reuser, preses van de Koninklijke Zangvereniging MS, vervolgde op zijn beurt met een openingswoord. Hij zette eveneens de scheidende bestuursleden in het winterse zonnetje door beiden een toepasselijk kunstwerk aan te bieden met het wapen van Maastricht erin verwerkt.

Na al die mooie woorden werd het indrukwekkende programma voortgezet met ‘La Vergine degli Angeli’ van Verdi, waarbij de gast-sopraan Jenske Wijsho en gast bas Bondo Gogia op gevoelige wijze hun stemmen lieten weerklinken. Het koor en de solisten wisten op sublieme wijze over te gaan van een bescheiden ‘piano’ naar een overweldigend ‘forte’ in hun muzikale weergave. Vivaldi volgde met het majestueuze ‘Gloria’ en vulde de kerk met nog meer grandeur. Daarna werd het tedere ‘Laschia ch’io pianga’ ten gehore gegeven, het o zo mooie muziekstuk van Händel. Als men nog geen kippenvel had van al dat moois, dan toch zeker nu wel. Invallend dirigent Hennie Ramaekers nodigde toen het publiek uit om het koor meerstemmig luister bij te zetten door mee te ‘zoemen’ met het welbekende ‘Vilja lied’ van Frans Léhar.

Met het ‘Duet uit de Parelvissers’, gezongen door bas-bariton Bèr Schellinga en tenor Fabio Verga, kreeg de middag in ieder geval een parelmoeren randje en werd menigeens ziel geraakt. Na een gepaste Limburgse medley in zuidelijk dialect (muzikale bewerkingen van Frederik Verhooghe) volgde het triomfantelijke ‘Hallelujah’ uit de Messiah van Händel, een meer dan waardige afsluiting van het eerste concertgedeelte.

Met het toepasselijke ‘Joy to the world’, als intro gespeeld door Michiel Ballhaus, nam het koor na de pauze weer het kerkelijke podium in. Het programma werd voortgezet met Bach, ‘Von Himmel hoch, da komm ich her’, een hele mooie vertolking. Na het modernere ‘Jesus chez les Bretons’ werd het publiek uitgenodigd om niet alleen meerstemming, maar ook meertalig mee te zingen in deverschillende versies van ‘O Denneboom’, wat in het geheel niet teveel gevraagd bleek.

Uiteraard mocht tijdens dit kerstconcert het klassieke ‘Cantique de Noël’ niet ontbreken, evenals ‘Bethlehem’ van Schönberg. De gevoelige snaar werd wederom geraakt toen Bèr en Bondo hun geweldige stemmen lieten horen tijdens het ‘Panis Angelicus’ van César Franck. Het ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen en daarna een ‘American Christmas Medley’ brachten wat meer frivoliteit in het repertoire van het mannenkoor. Als afsluiting zongen de heren ‘The Holy City’, waarmee het concert op voortre elijke wijze werd afgerond, met een zeer terechte staande ovatie.

Door een technische storing ging het licht echter letterlijk iets voortijdig uit in de kerk, waardoor het publiek met kaars- en kerstboomverlichting kon nagenieten van de toegift van ‘Stille nacht, heilige nacht’.

Om een lang (kerst)verhaal kort te maken: Een geweldig concert, van een uitmuntend mannenkoor. ‘Het is de toon die de muziek maakt’; laat het Staar alstublieft nog vaker de toon zetten in ons mooie dorp!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *