Laureaten Prinses Christina Concours

Laureaten Prinses Christina Concours

Getalenteerde laureaten bij Classic Concerts

@ Nel Kerkman

Na de zomerstop van Classic Concerts, wordt er altijd begonnen met een concert van jonge getalenteerde laureaten van het Prinses Christina Concours. En zoals altijd was het ook nu weer een heerlijke middag waar de liefhebbers van klassieke muziek genoten van een gevarieerd Kerkpleinconcert.

Pianist Maxim Heijmerink en fagottiste Noortje van Doorn openden het concert. In het welkomstwoord van Toos Bergen van stichting Classic Concerts meldde zij dat Heijmerink en Van Doorn ziek waren maar alsnog optraden. Ondanks deze mededeling was hun uitvoering subliem en ik vroeg mij af hoe het had geklonken als ze niet ziek zouden zijn geweest. Met ‘Variations Sérieuses op.54’ van Mendelssohn speelde Maxim Heijmerink vol overgave zijn lievelingsstuk en toonde dat hij de terechte winnaar is in de Regio Finale van het Prinses Christina Concours, zowel in 2017 als in 2018.

Vervolgens soleerde Noortje van Doorn met de Etude nr. 15 van Weissenborn en liet de warme klanken van haar fagot klinken in de Protestantse kerk. Ook zij won al verschillende prijzen op grote concoursen.

Jong talent

Na de pauze was het de beurt aan een zeer jong talent: de 14-jarige Steije Maurer op marimba. Met veel flair vertelde hij over zijn bijzondere instrument. Maar het bleef niet bij praten, met zijn 4 mallets liet hij in het stuk van Keiko Abe De Wind, hard en zacht, horen op zijn marimba. Met de drie muziekstukken die hij speelde gaf Maurer aan dat er een ras performer in hem schuilt.

Er was deze middag ook nog een primeur in de Protestantse kerk: pianist Maxim Heijmerink en violiste Mayte Levenbach traden voor het eerst samen op. Zij vormden een mooie muzikale eenheid in de uitvoeringen van Beethoven en Mozart. De jeugdige Levenbach bespeelde haar viool met veel vaardigheid en liefde. Alle vier de laureaten toonden in het concert waarom zij waren uitgeroepen als de besten van diverse concoursen. Tot slot gaf het publiek hun een terechte staande ovatie.


Comments are closed.