Septentriones

Septentriones

Een vrolijk en sprankelend Kerkpleinconcert

Het blazersensemble Septentriones onder leiding van dirigent Herman Draaisma verzorgde in de Protestantse kerk een indrukwekkend concert met enthousiaste en goed op elkaar ingespeelde musici. De twee serenades van Dvořák en Brahms werden rond 1880 speciaal voor blazersensembles gecomponeerd en zijn na bijna 100 jaar nog steeds aangenaam om naar te luisteren. 

@Nel Kerkman

Ondanks dat er deze zondag op muzikaal gebied elders in het dorp nog een aanbod was, was de kerk goed bezet. Misschien is het gewenst om met elkaar een betere afstemming te maken met betrekking tot het muziekaanbod. In haar welkomstwoord haalde Toos Bergen secretaris van Stichting Classic Concerts aan dat de stichting blij verrast was met een cheque van €1.000 van de Ruilwinkel van Sinkel. “Het geeft een fijn gevoel en is ook een stukje waardering voor het vele werk wat het bestuur in deze concerten steekt. ” 

Muziek is een belangrijke taal

Het is altijd geweldig om een blazers- ensemble te zien spelen. En dit keer werden de 11 musici na de pauze aangevuld met in totaal 20 personen die de liefhebbers van klassieke muziek wisten te boeien. Voor de pauze werd de serenade van Antonín Dvořák (1841-1904) gespeeld en met een duidelijke uitleg over de ‘volksmuziek’ van dirigent Draaisma kon men de serenade nog beter volgen. Vaak ontgaat je sommige terugkerende thema’s van de muziek maar met de gekregen informatie over de geestige en virtuoze finale allegro molto luister je anders naar een muziekstuk. Na de pauze werd het ensembles versterkt met vier altviolen, vier cello’s, twee fluiten en een piccolo. Daardoor kreeg het geheel door de lage strijkers een donkerbruine klankkleur bij de muziek van J. Brahms. En zoals de enthousiaste Draaisma het zo mooi verwoordde: “Muziek is een belangrijke taal en verbindt.” Met een staande ovatie liet het muziekminnend publiek blijken dat zij hebben genoten van het blazersensemble Septentriones.


Comments are closed.