Openingsconcert 2024

Openingsconcert 2024

Openingsconcert 2024

Wanneer

21 januari 2024    
15:00 - 17:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Divertimento Jeugdorkest

M.m.v.

Divertimento kamermuziek – strijkers van 14-20 jaar

m.m.v. leden uit het Divertimento Jeugdstrijkorkest – strijkers van 12-18 jaar

Solisten:

Jochem Zeilstra – viool

Anne-Sophie de Wagter – viool

Maarten den Hengst – piano

Ivana Alkovic – piano

Artistieke leiding:

Helena van Tongeren

Programma:

  1. Vivaldi – De Winter

Solist: Jochem Zeilstra – viool

Allegro non molto

Largo

Allegro

Divertimento Kamermuziek

  1. Piazzolla – De Winter

Solist: Anne-Sophie De Wagter – viool

Divertimento Kamermuziek

  1. Liszt – Tweede Hongaarse Rapsodie

Divertimento Kamermuziek m.m.v. leden uit het Divertimento Jeugdstrijkorkest

PAUZE

  1. Brahms – Concert in g-klein voor piano vier handen en strijkorkest

Solisten: Maarten den Hengst en Ivana Alkovic – piano

Allegro

Intermezzo – Trio

Andante con moto

Rondo alla Zingarese Divertimento

Kamermuziek m.m.v. leden uit het Divertimento Jeugdstrijkorkest

Stichting Divertimento:

Stichting Divertimento is in het leven geroepen om alle jeugdige strijkers uit Haarlem en omstreken de kans te geven om op hoog niveau te leren samenspelen. Onder Stichting Divertimento vallen momenteel zes orkesten, voor verschillende leeftijden en niveaus. De orkesten staan onder de bezielende leiding van Helena van Tongeren. Ieder project geven gastdocenten verrijkende groepsrepetities. Naast de orkestprojecten met de leerzame repetitieweekenden organiseert Stichting Divertimento ook cursussen zoals het Talent ontwikkelingsprogramma voor violisten, Muziektheorie A, B, C en D, Improvisatie en de cursus “Voor het eerst meespelen in een orkest” en niet te vergeten het zeer geliefde Kamermuziekkamp in Frankrijk. Om in Haarlem kinderen die hier normaal gesproken niet mee in aanraking komen, toch te laten genieten van muziek heeft Stichting Divertimento in 2021 voor het eerst de Haarlemse editie van de Kindermuziekweek opgezet. Een groot evenement waar kinderen uit alle delen van Haarlem op afkomen om gratis muziekworkshops te volgen.  Bezoek onze website www.stichtingdivertimento.nl voor meer informatie.

Werkwijze:

De orkesten van Divertimento werken anders dan de meeste orkesten uit de regio. Bij Divertimento leren de kinderen om zonder dirigent samen te spelen. Deze werkwijze vanuit de kamermuziekgedachte geeft de kinderen veel verantwoordelijkheid en dit resulteert tot hecht samenspel. Veel leden spelen al jaren in Divertimento. Van jongs af aan leren zij naar elkaar te luisteren. Tijdens de concerten waar meerdere orkesten spelen zult u ook ervaren dat dit een heel proces is. Jongere leden zitten nog midden in dit leerproces, de leden die in Kamermuziek zitten, hebben deze werkwijze al goed onder de knie en leren steeds meer over interpretatie en klankkleuren. Bij Divertimento is de leerweg belangrijker dan het eindresultaat. Een ander uniek aspect bij de orkesten van Stichting Divertimento is de gelijkheid onder de leden. Niemand heeft een vaste plek in het orkest, zowel de beste- als de beginnende spelers kunnen een solerende, sturende of begeleidende rol hebben. Bij Divertimento is iedereen welkom en maak je vrienden voor het leven.

Helena van Tongeren – Artistiek leider

Helena van Tongeren studeerde bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, na haar examen Docerend Musicus in 1998 werd zij toegelaten tot de tweede-fase opleiding met specialisatie kamermuziek. Al tijdens haar studie remplaceerde Helena regelmatig in het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch orkest. Helena van Tongeren is een gerenommeerd kamermuziek speler. Als altiste van o.a. het Van Dingstee Kwartet, Lucebert Trio en het Nederlands Baryton Trio maakte zij vele tournees door Europa en VS, won diverse prijzen op kamermuziekconcoursen en werkte mee aan verscheidene radio, tv en cd opnamen. Vanaf 2010 legt Helena zich extra op het docerende vlak toe, naast een bloeiende lespraktijk is zij ook artistiek leider van Stichting Divertimento en initiatiefnemer van de Haarlemse Kindermuziekweek. Voor haar inzet in het Haarlemse amateur muziekleven ontving zij de Hogenbijl Stimuleringsprijs Muziek 2021.

Jochem Zeilstra – solist Winter van Vivaldi

Jochem is 20 jaar en zit in het eerste jaar van de Media en Journalistiek aan de Vrije Universiteit. Hij heeft sinds 15 jaar vioolles bij Christiane Belt. Jochem´s lievelingsstuk is het eerste vioolconcert van Wieniawsky. Zijn hobby’s zijn boulderen en scouting. Jochems leukste Divertimento herinnering is “Een week lang mijn vrienden laten schrikken op zomerkamp in Trier”

Anne-Sophie De Wagter – soliste Winter van Piazzolla

Anne-Sophie is 17 jaar oud en studeert sinds dit jaar Geneeskunde in Leiden. Anne-Sophie heeft les bij Christiane Belt en speelt negen jaar viool. Naast vioolspelen houdt Anne-Sophie van paardrijden, creatief bezig zijn, koken en muziek luisteren. Haar lievelingsstuk is de Piazzolla die ze nu mag spelen. Haar leukste Divertimento herinnering is het zomerkamp.

Pianoduo Amacord – solisten concert voor piano vier handen en strijkorkest van Brahms

Pianoduo Amacord bestaat uit het pianistenechtpaar Ivana Alkovic en Maarten den Hengst. Zij ontmoetten elkaar in Wenen, waar zij beiden hun post-graduate studie aan de Universität für Musik und darstellende Kunst hebben afgerond. Beide pianisten maakten al naam op de internationale podia voordat zij eerst privé en later achter de piano samenkwamen.

Pianoduo Amacord is veelvuldig te horen op radio en televisie en in binnen- en buitenland. Het duo probeert op hun concerten naast het bekendere repertoire ook nieuw werk voor piano a quatre mains te laten horen. Zo werken ze graag samen met hedendaagse componisten en schreven oa. Genevieve Murphy, Karl Fiorini, Diego Soifer, Marlijn Helder en Dominy Clements nieuw werk voor het duo. Dit seizoen zal het duo nieuw werk van oa. Christopher Devine en Thomas Beijer in première brengen.

Begin 2020 verscheen het debuutalbum van Pianoduo Amacord bij het label ZIPrecords.  met werken van Debussy, Bizet en Ravel. Het album, dat ‘Magical Garden’ heet, werd in het Concertgebouw te Amsterdam gepresenteerd en is zeer goed ontvangen door de nationale en internationale pers.

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.