Filmische finesse

Filmische finesse

Filmische finesse: Concert Tuschinski Trio

Op een van de eerste lenteachtige dagen van het jaar vond afgelopen zondagmiddag in de Protestantse kerk het concert plaats van het Tuschinski Trio. Classic Concerts verzorgde wederom een muzikale middag om ‘u’ tegen te zeggen. Fantastische filmmuziek uitgevoerd door een talentvol (dames) trio, een ware traktatie.

@Roos Strating

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ was zeer zeker van toepassing op deze middag. Dat nieuwe voorjaar was aangenaam voelbaar en zichtbaar en dat nieuwe geluid weerklonk weergaloos in de kerk met het concert ‘An unexpected journey’ van het Tuschinski Trio, een zeer getalenteerd damestrio. Dit trio bestaat sinds 2006 en heeft als gezamenlijke passie mooie en pakkende muziek te spelen, waarbij de dames zich toeleggen op filmmuziek.

Sopraan Lisette Emmink studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is een veelgevraagde soliste. Zij bezingt vele genres en haar repertoire omvat naast oratoria en liederen ook opera en musical. Pianiste Josje Goudswaard begon op 5-jarige leeftijd met pianoles en studeerde aan het Rotterdams conservatorium. Vanaf jonge leeftijd werkte zij samen met diverse solisten, koren en muziekensembles. Voor de concertprogramma’s van het trio schreef zij een groot aantal arrangementen. Violiste Camilla van der Kooij begon als vierjarige met vioollessen en studeerde later Aan het Conservatorium te Den Haagen in Rotterdam. Zij heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder het Prinses Christina Concours.

Het trio was niet voor de eerste keer in het dorp. In 2006, net na hun oprichting, brachten zij hun eerste bezoek aan onze mooie badplaats. De afgelopen jaren heeft Classic Concerts geprobeerd om de dames weer binnen te halen, maar door verschillende omstandigheden en de pandemie kwam het daar tot nu toe niet van. Maar afgelopen zondag kon het Zandvoortse publiek dan toch eindelijk genieten van een prachtige verzameling film melodieën die het damestrio in petto had. Een onverwacht mooie reis door melodieus filmland!

Het programma begon met een medley uit de ‘West Side Story’, geweldig vertolkt door zowel sopraan, violiste en pianiste, gevolgd door het frivole ‘Habanera’ (Bizet) uit de film ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’. Lisette Emmink als sopraan wist op speelse wijze het publiek te charmeren met haar mooie stem. Na inzet van wat donkere piano en vioolklanken lieten Josje en Camilla een sublieme versie horen van een arrangement uit ‘The Pirates op the Carribean’. Johnny Depp had zo de kerk kunnen binnen zwalken, bij wijze van spreken dan.

Dat Josje fantastische arrangementen kan schrijven bewees haar versie van piano en viool van ‘River Flows in You’ van Yiruma. Deze compositie is al mooi, maar werd in dit arrangement tot nog hogere hoogte gebracht. Letterlijk en figuurlijk. In het laatste nummer voor de pauze lieten de dames hun oneindige muzikale veelzijdigheid zien. Tijdens ‘La Vita è Bella (uit de gelijknamige film) werd Lisette meerstemmig ondersteund door haar beide collega’s, naast hun viool- en pianospel.

Na de pauze kreeg deze veelzijdigheid vervolg met de inzet van het thema van ‘The Shire’ uit Lord of the Rings. Josje had de piano voor heel even verlaten en floot met veel overtuiging de herkenbare melodie op de blokfluit, daarbij begeleid door Lisette die voor de gelegenheid in ‘elfentaal’ zongen Camilla die haar viool daarop liet meeklinken. Daarop volgde andermaal een buitengewoon repertoire aan melodieën, stuk voor stuk perfect gearrangeerd en uitgevoerd, teveel om op te noemen. Een van de hoogtepunten van de middag was toch wel de uitvoering van Thaïs ‘Meditation’ gespeeld door Camilla. Zij vertelde voorafgaand dat haar overgrootmoeder haar dit stuk ooit had gegeven om te spelen toen Camilla elf jaar was. Dat dit meesterstuk destijds wellicht nog iets aan de moeilijke kant was, zal niemand verbazen, maar de formidabele manier waarop Camilla het nu ten gehore bracht ging echter alle verwachtingen te boven, absoluut reden voor kippenvel. Haar overgrootmoeder zou zeer terecht enorm trots zijn geweest.

Maar ook Lisette en Josje mogen niet ontbreken in de loftuitingen. De sopraan wist met haar loepzuivere noten en ludieke toneelspel het publiek voor zich te winnen, evenals Josje met haar sublieme pianoklanken en meesterlijke arrangementen. De melodieën behoefden deze middag geen filmtaferelen, de muziek van de drie dames sprak voortreffelijk tot de verbeelding.

Helaas kwam ook aan deze onvergetelijke middag een einde, zonder film dan wel maar mét een goed einde. ‘Gelukkige eindes starten met een nieuw begin’, en wat voor één!

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *