Jubileumconcert Con Piacere

Jubileumconcert Con Piacere

Jubileumconcert Barokensemble: Latijnse Liefde

Barokensemble Con Piacere gaf afgelopen zondagmiddag een Jubileumconcert in de Protestantse Kerk te Zandvoort. Classic Concerts had voor de laatste keer dit jaar weer een bijzonder Kerkpleinconcert georganiseerd dat voor de gelegenheid volledig in het teken stond van het Hooglied. Het bleek een mooi ingetogen concert in uitbundige liefdessfeer. Geen donkere dag voor Kerst, maar een zonovergoten winterse muziekmiddag!

Barokensemble Con Piacere bestaat al sinds 1998 en richt zich met name op muziek uit de Renaissance- en Barokperiode. De groep musici is sinds de oprichting verschillende keren van samenstelling gewisseld, maar dit is nooit ten koste gegaan van de kwaliteit die zij telkenmale aan de dag weet te leggen. De dames en heren in het gezelschap doen hun naam zeer zeker eer aan en geven altijd ‘Con Piacere’ concerten, oftewel, ‘met (veel) plezier’.
De groep bestaat uit 5 zangers en 3 muzikanten: Jojanneke Nijdam (sopraan), Jeanette van den Berg (sopraan), Kristin Denzer (alt), Henri de Brabander (tenor), Roeland Gerritsen (bas-bariton), Daan van der Vliet (theorbe), Patrick Vercammen (violoncello) en Tom Fossen (klavecimbel en orgel). Speciaal voor hun 25-jarig jubileum had de groep AnnieMartha Boerhave en Trix van Vlerken (beiden violisten) als gastmusici uitgenodigd om het muzikale programma zo uitgebreid mogelijk te kunnen neerzetten.
Voor het Jubileumconcert, dat zij vijf keer ten uitvoer zullen brengen, heeft het ensemble een repertoire samengesteld dat geheel is opgebouwd rondom het Hooglied van Salomo, ook wel het Lied der Liederen genoemd. Het Hooglied is een uniek boek uit de Hebreeuwse bijbel, dat grotendeels is vormgegeven als een tweespraak in dichtvorm tussen twee geliefden, waarbij man en vrouw om beurten hun liefde voor elkaar bezingen. Er komen ook veel beelden van planten, bloemen, bomen en dieren voor in het lied waardoor ook de liefde voor de natuur doorklinkt in de mooie poëtische teksten. Con Piacere heeft zijn uiterste best gedaan om voor hun jubileum uitvoering een sublieme selectie te maken van muziekstukken, afkomstig van componisten uit diverse landen van het Europese continent. Naast het plechtige Latijn (hier en daar met frivool Frans accent), stonden dan ook dromerige Duitse teksten en emotionele Engelse gedichten op het repertoire. Stuk voor stuk roemrijk romantisch en magnifiek muzikaal uitgevoerd.

Het concert deze middag in Zandvoort was de primeur van de reeks concerten die het ensemble zal geven. Ter voorbereiding van dit jubileumprogramma heeft het ensemble zich deskundig laten coachen op het gebied van oude muziek. Dit heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen, want het werd een buitengewoon concert met prachtige muziek en het puurste stemgeluid.
Er werden liederen vertolkt van diverse componisten, waaronder o.a. Johann Vierdanck, Giovanni Paolo Caprioli, Heinrich Schütz en Melchior Franck, die allen hun eigen invulling hebben gegeven aan delen van het Hooglied. De kerk werd zodoende gevuld met ingetogen muziekklanken en sereen stemgeluid, het ene lied nog mooier en subtieler dan het andere. Het Hooglied wordt normaalgezien niet gezongen als onderdeel van de adventsperiode, aangezien het onderdeel uitmaakt van Pesach, het Joodse paasfeest. Toch zorgde de barok en renaissance muziek deze zondag voor een speciale ambiance die de kerstsfeer in de mooi aangeklede Protestantse Kerk nog meer cachet gaf. De kerstboom en alle mooie kerstverlichting leken tijdens het concert alsmaar meer tot hun recht te komen, al was het alleen al doordat het buiten steeds donkerder werd.

Met het Magnificat van Samuel Capricornus, sloot het ensemble in gepaste stijl af en ontving na afloop een welverdiend en warm applaus. Alle lof voor dit getalenteerde Barokensemble.
Het mocht misschien geen kerstconcert pur sang genoemd worden, maar de sfeer zat er beslist goed in, zowel qua muziek als qua sentiment.
Om het maar even in de Latijnse liefdessfeer te houden: “Amor vincit omnia”.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *