KZ Mastreechter Staar

KZ Mastreechter Staar

De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar

Het oudste en bekendste Nederlands mannenkoor, bijna 132 jaar oud. Opgericht in 1883, werd het koor in 1899 een Koninklijke Zangvereniging. Vanaf 1903 waren koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix, beschermvrouwe van de Staar. Nu prinses Beatrix, is dat gebleven. Het vaandel van het koor draagt de oranje wimpel met kroon. De president draagt een lint met de erepenning van Koningin Wilhelmina.

De naam ‘Staar’ (Maastrichts voor ‘ster’) verwijst naar de ster in het stadswapen van Maastricht. De twee Staardirigenten, Peter Gielen (1891-1943) en Martin Koekelkoren (1947-1976) hebben een blijvende invloed gehad op het repertoire van de Staar.

De KZ Mastreechter Staar onderscheidt zich van andere koren; het is een concertkoor dat op semiprofessioneel niveau zingt. Om dit te bereiken krijgen de 135 zangers les in de eigen koorschool onder leiding van een professionele zangpedagoog. De intensieve repetities staan onder leiding van de professionele dirigent en pianist.

‘De Staar’ – in eigen omgeving de meest gebruikte naam – verzorgt samen met soliste(n) zelfstandig een volledig concertprogramma. Om de twee jaar wordt een nieuw programma samengesteld; het nieuw concertprogramma 2014-2016 is genaamd; “En passant”. Het koor geeft per jaar ca. 20 concerten in theaters en kerken in Nederland en België, en gaat om de twee/drie jaar op concertreis naar het buitenland. De Staar heeft al vele jaren zijn eigen solist, de bas-bariton Bér Schellings. De laatste jaren zijn daarbij gekomen, eerste tenoren Gerard Hartman en Fabio Verga.

In de achterliggende jaren is het koor in vrijwel alle Europese landen geweest, zelfs in Canada. De Staar treed vaker op bij belangrijke ceremonies. Het optreden van de Staar als gast-koor in concerten en Tv-opnames van André Rieu levert het koor een miljoenenpubliek en veel positieve publiciteit. De Mastreechter Staar besteed veel aandacht aan vernieuwing van het programma en de verjonging van de vereniging.