Persbericht zondag 14 november 2021

Persbericht zondag 14 november 2021

Romantisch Kerkpleinconcert

@Nel Kerkman

Zandvoort mag best trots zijn dat dankzij stichting Classic Concerts maandelijks klassieke muziek van een zo verrassend hoog gehalte ten gehore wordt gebracht. Dat was afgelopen zondag weer overduidelijk het geval bij het concert dat het Symfonie Orkest Haerlem (SOH) onder leiding van dirigent Nicholas Devons het talrijke publiek in de Protestantse kerk presenteerde.

Vooraf aan het Kerkpleinconcert in de sfeervolle Protestantse kerk vertelde Toos Bergen dat het bestuur zich na de nieuwe COVID -maatregelen toch heeft besloten om het concert te laten doorgaan met in acht neming van diverse aanpassingen. Daarbij werd de koffie en thee voor de bezoekers in plaats van het Jeugdhuis achter in de kerk gratis aangeboden. Na het welkomstwoord werden Toos Bergen en Peter Tromp door het bestuur van SOH verrast met een prachtig bouquet vanwege het 14-jarig gastoptreden van het orkest.

De droom

Op het programma stond de aankondiging vermeld dat de violiste Mara Mostert het lastige ‘vioolconcert van Tsjaikovski’ ten gehore zou brengen. Maar als eerste presenteerde het orkest bestaande uit 50 musici ‘de droom’ van Willem Shakespeare. Het verhaal werd een inspiratiebron voor Mendelssohn, hij componeerde ‘de ouverture van Midzomernachtsdroom’. Een muziekstuk om bij weg te dromen en prachtig gespeeld door SOH.

De romantiek

Bij dit mooie muziekstuk van Tsjaikovski waar de violiste Mara Mostert als soliste de hoofdrol in speelde was een feest om niet alleen naar te luisteren maar ook om te zien hoe de 17-jarige Mara haar ziel en zaligheid gaf aan het vioolconcert in D groot op 33. Dit stuk behoort tot de moeilijkste voor viool geschreven werken. Het muziekstuk bestaat uit 3 gedeeltes waarvan de eerste twee fragiel en liefelijk zijn, in het derde Andante canzonetta overheersen de Russische klanken en toont Mara haar gedrevenheid op haar viool, Er waren gedeelten waar ze alleen te horen was en iedereen hield zijn adem in: fantastisch. Ze kreeg dan ook een staande ovatie.

Tragiek

Na de pauze bracht SOH de Symphonie nr. 4 in C klein van Franz Schubert als afsluiter van hun jaarlijks optreden. Hoewel Schubert zijn muziekstuk de naam ‘Tragische’ meegaf, kwam dit gelukkig niet in zijn Symphonie tot uiting. Het orkest groeit onder de bezielende leiding van Nicholas Devons elk jaar steeds meer en het is genieten van deze ‘Amateurs’ met hun samenspel en met tussendoor solo’s van o.a. dwarsfluit en andere muziekinstrumenten. De muziekliefhebbers in de kerk beloonde hun spel met een geweldig en zeer verdiend applaus. En: een tot ziens in 2022.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *