Persreactie Mozart in Zandvoort 2021

Persreactie Mozart in Zandvoort 2021

Mozart in Zandvoort trok veel belangstellenden

@Nel Kerkman

Het 20-jarig jubileumconcert van stichting Classic Concerts Zandvoort werd vorig jaar verschoven naar dit jaar vanwege Covid-19. Het wachten was de moeite waard want zowel Het Promenade Orkest, het Oratoriumkoor Heiloo en de solisten speelden en zongen onder de bezielende leiding van Paul Waerts drie bekende werken van Mozart.  

Eén keer per jaar verzorgen de oprichters van Stichting Classic Concerts Zandvoort Toos Bergen en Peter Tromp een grote productie speciaal voor de liefhebbers van klassieke muziek. De eerste grote productie was in 2000 met de ‘Carmina Burana’. Door het zeer slechte weer, storm, regen en onweer, en ook nog eens in de openlucht op het Van Fenemaplein werd het een onvergetelijke en spraakmakende productie. Sindsdien zijn de grote concerten in de St. Agathakerk gehouden waar o.a. de Mastreechter Staar vier keer een concert verzorgde en een prachtig concert van Wibi Soerjadi.

 

Muzikaal programma

Rond Allerzielen is het Requiem van Mozart een zeer bekend muziekstuk en werd vooral bekend door zijn belangrijke rol in de film Amadeus, waar het Mozart min of meer de dood injaagt. Het Requiem bleef onvoltooid toen Mozart op 35-jarige leeftijd stierf in 1791. Op verzoek van Mozart zijn vrouw maakte zijn assistent Süssmayr het werk af. Het Requiem roept niet alleen gevoelens van rouw, angst en verdriet op maar ook hoop en licht. Na de pauze werd Mozarts laatste compositie die hij zes maanden voor zijn dood schreef het ‘Ave Verum Corpus’ uitgevoerd. Deze werd speciaal gecomponeerd voor een gemengd koor, strijkers en orgel. Tenslotte liet de feestelijke Krönungsmesse een heel andere Mozart horen. Zowel het Requiem, het Ave Verum Corpus en de Krönungsmesse zijn een prachtig onderdeel uit Mozarts 626 muziekstukken.

Professionele musici

De vier solisten; Arleen van Wijland (sopraan), Suzanne Smit (alt), Erik Janse (tenor) en Jaap de Jonge (bas) zongen hemels en samen met het Oratoriumkoor Heiloo, bestaande uit 70 gemengde koorleden, werd het Requiem met veel passie gezongen. Daarbij kwam het muziekstuk bij het publiek vaak ontroerend over. Wat een prachtige eenheid aan klankkleuren. De fantastische professionele begeleiding was in de vaardige handen van Het Promenade Orkest met als solist de organist Peter Ouwerkerk, hij bespeelde niet het kerkorgel maar een kleiner orgel en zat tussen de orkestleden. De zeer gedreven dirigent Paul Waerts had de algehele leiding en straalde gezag uit. Waerts is geen onbekende in muzikaal Zandvoort. Zo is hij jaren dirigent geweest bij het Zandvoorts Mannenkoor en is hij een geweldige organist aan de BOAZ parochies van Zandvoort en Overveen. Bij het Oratoriumkoor Heiloo is Waerts sinds 2007 dirigent en de afgelopen jaren voerde hij alle grote koorwerken uit en dirigeerde hij talloze werken uit de Barokperiode.

Na de laatste klanken van het concert kregen de musici een daverend en staand applaus werden zij door de aanwezigen waaronder wethouder Raymond Van Haeften en zijn vrouw, bedankt voor een fantastisch, ontroerend en prachtige uitvoering.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *