Persbericht zondag 16 februari 2020

Persbericht zondag 16 februari 2020

Virtuoze pianiste bij Kerkpleinconcert

Een bijzonder virtuoze Ketevan Sharumashvili, een geboren Georgische die in Nederland haat domicilie heeft gevonden, trad zondag in de Protestantse kerk op tijdens een nieuw Kerkpleinconcert van de stichting Classic Concerts. Helaas was de kerk, door de te verwachten weersomstandigheden, slechts matige bezet. De muziekliefhebbers die wel de moeite hadden genomen om te gaan, konden met een rijke ervaring na afloop weer naar huis: ze hadden een charismatische Sharumashvili aan het werk gezien en gehoord.

door Joop van Nes jr.

Wat een snelle vingers heeft deze jonge dame. Bijna moeiteloos toverde zij het ene na het andere technisch zware muziekstuk na het ander, meestal zonder blad muziek, uit haar vleugel. Het begon direct al met een stuk van Johannes Sebastiaan Bach dat door de klassieke pianist Egon Petri bewerkt was. Technisch een heel moeilijk stuk maar met verve gebracht. Ook het Ave Maria van Schubert, nog voor de pauze, was zo een schitterend stuk.

Na de pauze onder andere de ‘Paraphrase de concert sur Rigoletto, S.434’, van Franz List, waar de jonge dame zich vol in ‘vastbeet’. Het grenst aan het ongelooflijke hoe snel haar vingers de toetsen bijna ‘teisterden’. En dan het laatste stuk op haar programma van deze middag: ‘Concert Arabesque’ van Joseph Strauss in een bewerking van de Poolse componist Adolf Schultz-Evler. “Ik durfde het bijna niet te spelen. Ik heb het stuk pas sinds kort op mijn repertoire staan, na een paar maanden repeteren, en was vorige week te ziek om het voor mijn vrienden te spelen. Dat doe ik altijd voordat ik het voor een ‘vreemd’ publiek een nieuw stuk speel”, verontschuldigde ze zich vooraf. Haar begeleider was bang dat het publiek in de Protestantse kerk het wat ‘André Rieu-achtig’ zou vinden, het was namelijk een bewerking van ‘An der schönen blauen Donau’ van de grote Oostenrijkse componist. Maar niets was minder waar. Geweldige technische muziek die André Rieu mocht willen zo uit te kunnen uitvoeren. Nee, deze pianiste speelde de sterren van de hemel en verdient het om terug te mogen komen naar Zandvoort en dan een volle zaal te trekken! Genieten, met een kapitale ‘G’!

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *