Persbericht zondag 19 januari 2020

Persbericht zondag 19 januari 2020

Openingsconcert van Classic Concerts was verrassend en veelzijdig

Voor de 12e keer opende traditiegetrouw het Heemsteeds Philharmonisch Orkest (HPhO) onder leiding van Dick Verhoef het nieuwe muziekseizoen 2020 van de Kerkpleinconcerten in de Protestantse kerk. Met voor de pauze de soliste Olivia Scheepers in het vioolconcert van Johannes Brahms. Na de pauze was het concert zeer verrassend met de werken van Don Gillis en Ralph Vaughan Williams.

@door Nel Kerkman

Niet meer weg te denken zijn de openingsconcerten van HPhO bij de Kerkpleinconcerten waar telkens een bijzonder element in hun repertoire wordt aangebracht. In een tot op de laatste plaats bezette kerk begon het HPhO, bestaande uit 50 enthousiast spelende ‘amateur’ musici en bestaande uit een grote blazerssectie en een nog grotere strijkersbezetting, speciaal voor het Beethovenjaar 2020 met de beroemde Ouverture Egmont.

Gastoptreden

De Ouverture Egmont is een indrukwekkend muziekstuk wat fantastisch door het orkest werd neergezet onder de bezielende leiding van dirigent Dick Verhoef. Deze ouverture werd in 1956 gebruikt als een niet officieel volkslied van de Hongaarse opstand. Vervolgens verzorgde violiste Olivia Scheepers in een harmonieus samenspel met het orkest een grandioos gastoptreden in het vioolconcert in D op. 77 van Brahms waar in deel 3 allegro giocoso de zigeunersfeer bedreven en gedreven door Scheepers werd gebracht.  Een ovationeel applaus van het enthousiaste publiek kwam haar terecht toe.

Bijzondere werken

De verrassing van het concert was toch wel de muziek van de Amerikaanse componist Don Gillis. De muziek was een vrolijke combinatie tussen klassiek en jazz en het was een kakofonie aan klankkleuren die door de kerk dwarrelden. Een moeilijke opdracht voor de musici maar ook hier was de professionele begeleiding van dirigent Verhoef een duidelijk houvast. Daarentegen waren de 15 Zweedse dansen van Max Bruch een rustig element en een verademing waarna de suite van English Folksongs van Ralph Vaughan Williams weer de aandacht vroeg.

Daarbij is het heel bijzonder om de violen marsmuziek te horen spelen. De muziekliefhebbers moeten een jaar wachten op het volgende optreden van het fantastisch spelende HPhO.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *