Whale City Sound

Whale City Sound

 

 

Barbershop Showkoor Whale City Sound werd in september 1986 opgericht in Zaandam. De naam van het koor is ontleend aan de walvisvaarthistorie van de Zaanstreek. Zaandam is nog steeds de thuishaven van het koor.

Barbershop is een gemakkelijk in het gehoor liggende manier van close harmony singing. Barbershop heeft een eigen ontstaansgeschiedenis en staat als zodanig los van andere close harmony stijlen. Er wordt vierstemmig gezongen zonder muzikale begeleiding (a capella)

Ruim zeventig mannen – variërend in de leeftijd van 16 jaar tot 65+ –  zingen speciale arrangementen die worden ondersteund door een dynamische choreografie. Het repertoire loopt uiteen van de klassieke barbershopsongs tot ballads en up-tempo songs en evergreens van onder andere The Beatles.  

Whale City Sound beweegt zich op de top van Barbershop Singing en is zes keer achtereenvolgend kampioen van Nederland, de laatste keer in 2008 in Lelystad. Nationale bekendheid kreeg het koor onder meer in 2007 door het succesvolle televisieoptreden bij Korenslag, gepresenteerd door Henny Huisman, dat door de EO-televisie werd uitgezonden.

Whale City Sound treedt onder andere op tijdens korenfestivals, bedrijfsfeesten en kerkconcerten en wordt geregeld gevraagd in binnen- en buitenland.

 

De dirigent

Martijn Hoeksema is de dirigent van Whale City Sound. Martijn is 29 jaar oud en is een telg uit een muzikale familie. Hij werd door zijn vader op jeugdige leeftijd meegenomen naar het koor, waar ook zijn oom een prominente rol speelt. Je kunt zeggen dat Barbershopsinging hem als het ware met de paplepel werd ingegoten. Hij raakte geïnfecteerd door het barbershopvirus. De onderscheidende muziekstijl met de gespreide akkoorden, de dynamiek, de a capella zangvorm en de gevoeligheid van de akkoorden ‘dwongen’ hem om hier actief aan deel te nemen. Eerst als zanger en alweer sinds jaren als dirigent. Hij volgde opleidingen in onder meer Amerika en heeft door zijn leiding in Nederland en daarbuiten faam verworven.  Het is de droom van Martijn om nog eens met Whale City Sound op te treden in het Concertgebouw in Amsterdam.