Martin Oei

Martin Oei

 

Fenomeen Martin Oei krijgt de handen op elkaar

Afgelopen zondag stond het Kerkpleinconcert volledig in het teken van het nationale talent op piano: Martin Oei. Met zijn geweldige muziekkeuze en kennis maakte hij er een geweldig concert van dat door het publiek met luid applaus werd gehonoreerd. Oei is met recht een fenomeen!

door Joop van Nes jr.

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die zowel op moderne vleugels als op historische instrumenten optreedt. Hij is gefascineerd door fortepiano’s en Franse vleugels van het merk Erard. Op zijn negende begon hij met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van het Fontys Conservatorium in Tilburg hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven en dat doet hij sinds 2013. Vanaf 2012 is Oei door Classic Young Master ondersteund met muzikale programma’s voor o.a. de Hermitage en het Dordrechts Museum. Sinds 2015 studeert Oei bij het Utrechts Conservatorium. Hij haalde in 2018 zijn Bachelor diploma cum laude.

De ‘eminence grise’ van de Nederlandse concertpianisten, Daniël Wayenberg nodigde hem uit om samen met hem op te treden bij de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat geeft alleen maar aan dat Oei niet de eerste de beste is.

In de Protestantse kerk had hij voor de pauze alleen maar werken van dé pianocomponist bij uitstek, de Pool Frédéric Chopin, opgenomen. Vooral de Etudes nr. 1, 6 en 7 waren voor hem een ‘peulenschilletje’, alsof hij het zomaar uit de mouw schudde. Maar wat zijn die ‘studies’ verschrikkelijk moeilijk. Wat een vingervlugheid moet je daarvoor hebben. Ongelooflijk! Ook de Ballades kwam meer dan uitstekend uit de ‘verf’.

Na de pauze ging Oei door op de ingeslagen weg met werken van de Duitse componist Robert Schumann en de Hongaar Franz Liszt. Magistraal was de ‘Widmung S. 566’ van Schumann. En ook delen uit de sonate in b kl. t. van Liszt waren groots. Dan weer gevoelig, dan weer majestueus. Zandvoort heeft voor de tweede keer van de meester op de vleugel mogen genieten!

.


Comments are closed.